Ny Subtone LA5GR

Denne beskjeden tikket inn i dag:

Medlemsinformasjon 22.juni 2015

LA5GR har nå endret subtone (CTCSS) fra 104,5 Hz til 74,4 HZ.

Dette er gjort for å følge NRRL,s anvisning om felles subtone på repeater-anlegg i Buskerud, Vestfold og Telemark.

73 de LB5OA Kai Vidar.

12 responses to “Ny Subtone LA5GR

 1. Har sluttet å bruke repetere med sub tone, Har bare utstyr med 1750 tone call.Vil ikke kjøpe nytt for å tilfredsstille moderne NYKKER ! La7mda Ted….

 2. Hvorfor ikke ha 1750 call i tillegg til sub tone ? andre repetere har det , er vi litt uttafor her i distriktet????? Repeter bruken her er jo nesten gått i bånn!!Jeg minnes den gang repetren var en møteplass, men det er vel ikke bare sub.tonen som er årsaken, mobiltelefonen må jo også ta litt skyld.Men at SUBTONEKEAVET har slettet mange brukere tviler jeg ikke på. Jeg har begynt å bruke MOSSErepeateren ! Og fått mange nye Radiovenner! 73 de. LA7MDA Teddy …..

 3. Det skal jeg fortelle deg, Teddy. 🙂

  Om jeg sender 1750 på frekvensene vi bruker her i fjorden, så åpner jeg repeatere i hele Sørnorge, og noen i Sverige og Danmark. Det skaper trøbbel for kommunikasjonen. Jeg tror folk er frustrert over manglende 1750 fordi det var mere liv før. I min mening har det ingenting med 1750 og gjøre. Aktiviteten går opp og ned, men det er jo greit å ha noe å skylde på. 🙂

  73, de LA5WTA, Steinar.

 4. Enig med Teddy her!
  En gang fikk alle en universalnøkkel til å åpne repeatere med. Den kalles 1750Hz tonecall. På forrige repeaterlogikk hadde vi i tillegg subtone option (supert!). Nå nå hovedlåsen er fjernet over natta uten demokratiske prosesser i gruppene(!), da er det veldig naivt å innbille seg at fravær av 1750 IKKE har spilt noen rolle for det nåværende aktivitetsnivået.
  En butikk som ikke har varer som kundene ønsker, vil raskt gå konk :o(((
  Det er et tankekors at et slikt spleiseprosjekt ikke tar hensyn til sine bidragsytere. Nå bør ledelsen i gruppene karre seg ned fra pidestallene og sørge for at radiotausheten opphører!

 5. @tomjohann: Du får det til å høres ut som dette er avgjort på gruppenivå.

  1750 blir faset ut etter anbefalinger fra IARU, ref http://rpt.hamradio.si/data/dokumenti/63f18e4352031241b3c5dc0aff2db1b6.pdf

  At du mener jeg og de andre gruppelederne står på pidestall lar jeg stå for din regning. Jeg er ikke enig. Jeg har forøvrig ikke hatt et eneste ord med i laget for hvordan det skal være med en eneste repeater, så du skyter budbringeren her. Les deg gjerne opp på avgjørelsen og gangen i politikken før du fortsetter meningsutvekslingen, slik at vi får en litt mer konstruktiv variant. 🙂

  Nedgangen i aktiviteten synes jeg personlig falt betraktelig lenge før 1750 ble fjernet rundt forbi.

  Til syvende og sist; Om det så er sant at 1750 er kneiken for å snakke sammen over en repeater, så er det ikke mange radioer som kan modifiseres til å sende tone? Og i verste fall får man bite i det sure (kinesiske) eple og kjøpe en radio som har mulighetene. Det behøver ikke koste stort.

  Eksempler på radioer som folk sitter med som ikke er mulig å modde inn tone…?

  73, de LA5WTA Steinar.

  • takk 4 den Steinar, men faktum er jo at denne udemokratiske politikken har skadet aktiviteten, noe som mange på grasrota er samstemt om. Fra sentralt hold er det helt greit at 1750 brukes der hvor lokale forhold tilsier dette. Når virkningen blir slik vi har erfart nå, bør våre ombudsmenn/kvinner/lokale gruppeledelser bidra til at 1750 implementeres i dagens repeatere. Etter sigende er kommunikasjonslinjene til repeaterkomiteen (fellesforum for LVK, SFJ og TBG) ikke helt optimale av ukjent (uoffisiell) årsak og her ligger vel noe av problemet. Fellesmøter står heller ikke lenger i kalenderen og det gjør ikke situasjonen bedre. Når grasrota mister kontakten med ‘eliten’, da … Evt tiltak bør jo skje over gruppegrensene og forhåpentligvis kan noen evne å få repeaterkomiteen til å samordne dette.

   • Hva mener du er udemokratisk? Snakker vi ikke om medlemsvalgte representanter….? Dette vil jeg gjerne ha svar på, for her forstår jeg ikke hva du mener.

    Jeg er enig i at repeaterkommiteen burde møtes oftere. Noe jeg selv også har tatt initiativ til, dog uten å lykkes, desverre. Ser ikke helt hvordan dette hadde endret noe mtp 1750, men det regner jeg med du gjør. 🙂

    Hvis dette var noe som var viktig for majoriteten av medlemmene, ville ikke det blitt løst gjennom demokratiske prosesser?

    Mener å huske at diskusjonen var oppe på årsmøtet uten at det ble vedtatt noen endring? Hvilket mandat har jeg da til å kreve en endring fra repeaterkommiteen?

   • Fint at debatten er i farta nå, iallefall :o))
    OBS-OBS! Konstruktiv kritikk følger hehe. Det udemokratiske her er jo at 1750-nøkkelen er fjernet over hodet på medlemsmassene over natta. Suksesskriteriet for slike prosesser er jo at det blir ‘myke overganger’ fra det ene til det andre. Reaksjonene fra enkeltmedlemmer som har en grei VHF/UHF stasjon, plutselig fratas repeatermuligheten er forståelig.
    Hovedproblematikken er at repeaterkomiteen ikke har søkt sine sponsorer etter hvilke krav repeaterne skal driftes for å opprettholde brukerne. På den annen side har ingen gruppeledelser maktet å viktiggjøre 1750, men har latt rep-komite få fullt mandat til ‘sin løsning’. Da har en ensidig sub-tone løsning fått rule og virkningen har blitt noe frustrasjon.
    Jeg har ingen grunn til kritikk av LA3L-ledelsen, som nå har sørget for flott aktivitetsnivå på mange fronter, men jeg har flere ganger lurt på om vi kunne være tjent med en ‘utlufting’ mht vår kommunikasjon med rep-komite sammen med de øvrige grupper. Om det skulle være noen antipatier mellom noen deltagere, så får man sende andre, mer motivert personell til slike øvelser, trur eg :o))
    Steinar skrev: «Hvis dette var noe som var viktig for majoriteten av medlemmene, ville ikke det blitt løst gjennom demokratiske prosesser?»

    Nå besøker jeg flere grupper, og til stadighet har ovennevnte tema dukket opp, men det vil alltid stå på hvilke stimulanser en gruppeledelse gir for å avklare noe som fortoner seg som misnøye, f.eks. gjennom debatt som skal gi mandat til vedtak om tiltak. I dette aktuelle tilfelle er kjernespørsmålet om noen med mandat kan henstille rep-komite til mod av repeaterlogikk. For meg høres dette enkelt ut. Vi trenger brukere til våre repeatere.
    -1jq, Tom

 6. Vi er ikke enige om hvordan demokrati virker. Du ser ut til å tro at demokrati betyr at alle skal bli spurt om alle saker. Slik jeg ser det for meg, så velger man representanter som taler mengdens sak.

  Fjernet over natten stemmer heller ikke, så dette blir litt for usaklig for min smak. Lykke til, men jeg tror du kjemper en tapt sak.

  • Steinar, du vet jo at i samme øyeblikk som de nye Motorola VHF- og UHF-repeaterne ble satt i drift, så hadde brukerne ikke lenger 1750-option. Det er hva jeg kaller ‘over natten’.

   I et fungerende demokrati vil endringer i regelverk, tradisjoner o.a. bli gjenstand for åpenhet og en behandlingsform som skal tilfredstille flest mulig. Premissene (og organiseringen(!)) gjøres av en ledelse.

   Foreslår at tema (1750) løftes til en debatt ved anledning.
   -1jq

   • Nei, det var jeg ikke klar over. Jeg trodde årsaken var en bevisst handling (ref blindåpning) ikke en teknisk begrensning.

    Temaet er ferdig debattert på møter, i styret og til og med på årsmøtet. Ta det opp med repeaterkommiteen lokalt, eller Nrrl sentralt.

    Jeg lar deg få siste ordet, siden et kommentarfelt egner seg dårlig som debattforum. 🙂 Takk for engasjementet.

   • Anbefalingene om subtone, med bortfall av 1750 var offentlig da Motorolaboksene ble implementert, så da ble vel det enkleste løsning …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s